vlam-in-de-pan

IT Management 2018: de vlam in de pan

Na een periode van rust is IT (Service) Management plotseling weer sterk in beweging gekomen. In de eerste plaats is er eindelijk beweging gekomen in de red ocean van de frameworks en best practices. ITIL domineert al decennia het speelveld waar jaarlijks miljarden in worden verdiend. Daar is dus wat te halen. Enkele nieuwkomers hebben het echter duidelijk niet gehaald: IT4IT is met veel geweld aangekondigd, gesteund door o.a. HP, OPEN Group en Shell, maar het is niet van de grond gekomen. Van SIAM heeft u wellicht zelfs nog niet eens gehóórd (lees “SIAM is a hoax“).

Agile werkwijzen zoals DevOps en Scrum timmeren daarentegen fors aan de weg met sexy kreten zoals continuous delivery. Dat gebruikers elke dag nieuwe softwareversies om hun oren krijgen en worden gebruikt als proefkonijn houdt de groei van deze werkwijzen blijkbaar niet tegen. Wat met DevOps wordt gewonnen had al jaren geleden kunnen worden gedaan met de inzichten uit de negentiger jaren, en door te focussen op een gefragmenteerde organisatie ruilen we de voordelen van de productieversnelling in voor de legacy van de toekomst. Maar zo lang er omzet te halen is, en we ons druk kunnen maken met een nieuwe trend, hoeft de IT in ieder geval niet écht na te denken over haar toegevoegde waarde.

Een stillere nieuwkomer is IT-CMF, het IT Capability Maturity Framework, van het Innovation Value Institute. Met een forse financiële injectie van de Ierse overheid kruipt dit framework stilletjes via de top van grote bedrijven de markt van de digital enterprise binnen. Wees alert! IT-CMF wordt gesteund door een andere nieuwkomer, ITWNET, een nieuw community-platform voor de digital expert. IT-CMF zit weliswaar ook sterk aan de practice-kant, maar het is een buitengewoon krachtige uitvoering daarvan, die z’n wortels in de academische wereld vindt en veel strategische steun heeft van het internationale bedrijfsleven.

Dat alles is koren op de molen van de grote aanbieders en de grote gebruikersorganisaties in de IT. Aan de andere kant van het spectrum, in de blue ocean van principes en methodes, is echter een begin gemaakt met het overhevelen van ITSM-kennis naar facilitair beheer, en het steunen van de organisaties die nog steeds veel achterstand hebben. Dat gebeurt met de USM-methode, Universeel Service Management, beheerd door de Stichting SURVUZ. USM is een door kennis gedreven initiatief dat aansluit op de forse toename van (multidisciplinaire) Shared Service Centers. Voor zulke fusieorganisaties is een eenvoudig leerbare, methodische aanpak onontbeerlijk om de bloedgroepen te laten samensmelten en de business te ontzorgen.

ITIL laat het intussen afweten. Na 2011 was het lang stil. Beheerder AXELOS gooide echter de knuppel in het hoenderhok door de examenmarkt op te blazen en alle omzet per 01-01-2018 aan één examenpartij te gunnen. Dat kon natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. In oktober werd VeriSM aangekondigd. Hoewel de auteurs keihard ontkennen dat het ITIL naar de kroon steekt, lijkt er echter eindelijk een strijd ontbrand om de heerschappij in ITSM. De VeriSM LinkedIn-groep trok binnen twee weken al ruim 2.000 leden, en een actieve discussie over de laatste ontwikkelingen.

AXELOS kon niet achterblijven en kondigde prompt aan dat er in 2018 een nieuwe ITIL-versie uitkomt. En als dan stiefkind ISO20000 ook nog aankondigt dat er een versie 2018 op de plank ligt, dan is één ding duidelijk: saai wordt 2018 in ieder geval niet.

En het gaat nog verder: aan de overkant van de grote plas sleurt Dave Pultorak aan de Open Service Management (OSM) Foundation: OSM is de zoveelste poging om een business-model te exploiteren aan de practice-kant van de lat.

En als je dan denkt dat je álles gehad hebt… dan krijg je bericht dat ITSMF-UK een commerciële poot heeft opgericht om te concurreren met al haar vendor-leden, c.q. nog krachtiger op de commerciële ITIL-trom te slaan.

Waarmee alles er op wijst dat het ITSM-werkveld op een keerpunt in haar ontwikkeling staat. De boel valt uiteen, de oude garde probeert nog een laatste slaatje te slaan uit de opgedane kennis voordat ze met pensioen gaan, en we denderen als lemmingen door.

Eén lichtpuntje dacht ik wel te zien: good old Gartner predikte op haar laatste ITXpo, in december in Barcelona, de volgende bijna wijze woorden: “We are at the peak of Inflated Expectations. The next big thing is making sure that the last three ‘next big things’ are going to deliver what they promised“. Als Gartner dan vervolgens haar gebruikelijke glazen bol raadpleegt en adviseert om vooral te investeren in een ander bedrijfsmiddel (talent, human resources), dan blijkt gelukkig dat alles nog bij het oude is: ga vooral door met de rat-race, ren mee met de andere lemmingen, en geef vooral je euro’s uit aan de complexiteit die we met z’n allen blijkbaar zo graag in stand houden – Gartner voorop 🙂