Hoe haal je met een slim managementsysteem meer rendement uit je workflow tool?

Tools voor het managen van het werk (workflow tools) zijn voor alle serviceorganisaties van cruciaal belang. Maar hoe richt je nou je tool het best in?

De architectuur van je dienstverlening zou feitelijk leidend moeten zijn voor de inrichting van je managementsysteem, en daarmee voor de inrichting van de tool waarméé je je managementsysteem ondersteunt. Maar wie heeft een goed managementsysteem? En wat is eigenlijk een managementsysteem? En kan jouw tool dat wel ondersteunen? En “architectuur van dienstverlening”, wat moet ik me daar eigenlijk bij voorstellen? En hebben we het dan alleen over ICT-dienstverlening of ook over andere taakgebieden?

Deze vragen behandel ik op 20 juni op uitnodiging van Mproof, ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan, in een workshop. In die workshop gaan we in op de vraag hoe je de inrichting van tools structureel verbetert voor een workflow-gerichte werkwijze.

De meeste tools blijven namelijk steken bij het managen van processen, áls ze daar al echt aan toe komen. Het werk vindt echter plaats in werkstromen: workflows. Een tool zou dus moeten excelleren in het ondersteunen van juist die workflows.

De Stichting SURVUZ heeft de kennis op het gebied van workflows en managementsystemen bijeengebracht, en maakt deze beschikbaar in de vorm van een eenvoudig leerbare werkwijze, vormgegeven in de USM-methode: Universeel Service Management. USM is het standaard managementsysteem voor dienstverleners, ontworpen voor alle vormen van dienstverlenende organisaties.

De workshop van 20 juni is gratis toegankelijk, en wordt gehouden in het Instituut voor Beeld & Geluid, in Hilversum.