Wat is een methode?

figuur1-25_kenmerken van een methodeEen methode wordt gekenmerkt door een denkwijze, een modelleringswijze, een werkwijze, een beheerwijze, en een ondersteuningswijze.  Een adequate methode voor servicemanagement dient in alle opzichten de werkwijze en de besturing van een serviceorganisatie te ondersteunen. Zo’n servicemanagementmethode moet dus gebaseerd zijn op een robuuste servicemanagementarchitectuur.

Methodes versus best practices

Het toepassen van zo’n methode beperkt de inrichtingsinspanning van een dienstverleningsorganisatie en ondersteunt de consequente toepassing, waardoor de kans op langdurig succesvolle dienstverlening aanmerkelijk vergroot wordt. Veruit de meeste ‘methoden’ blijken in de praktijk vooral referentiemodellen te zijn die op basis van best practices zijn opgesteld. Om die reden zijn zuiverder servicemanagementmethoden ontwikkeld.

Methodes in de praktijk

De toepassing van servicemanagement-werkwijzen heeft geleid tot een eenvoudig leerbare en praktische methode, de USM-methode.
Inform-IT was van 2005-2015 mede-ontwikkelaar en -eigenaar van twee oudere methodes voor het IT-domein (ISM en FSM), maar ondersteunt vanaf begin 2017 alleen nog de generieke USM-methode, die toepasbaar is op alle serviceorganisaties, en die een krachtige workflow engine bevat. De USM-methode is van grote waarde bij het inrichten van de organisatie en werkwijze van zowel teams als integrale organisaties, en blinkt uit in bijv. ketenmanagement-situaties, interdisciplinaire dienstverlening, shared services organisaties en integrated facility management (IFM/OneFM).